Elcykel - Massor om elcyklar

Elcyklar på 500 Watt

Elcyklar på 500 Watt

Det finns en del elcyklar om har elmotor på 500 Watt men denna elcykeln klassas inte som en vanlig cykel. En vanlig elcykel har en motor på 250 Watt och men ifall elcykeln har en motor på 500 W kallas den egentligen som moped i klass I eller klass II.

Man ska inte blanda ihop elmotorns effekt med batteriets kapacitet. Det finns elmopeder som har ett batteri på 500 Wh och elmotor på 500 Watt. Detta batteri räcker till 1 timmes kontinuerligt maxeffekt.

En för elcykel som har ett batteri på 500 Wh men en elmotor på 250 Watt räcker batteriet till 2 timmars kontinuerligt maxkörning.

Elcykel 250-1000 Watt

Elcykel 250-1000 Watt

Elcyklar som har elmotorer på över 250 Watt men maximalt 1000 Watt definieras som Elmoped klass II enligt Lagen om vägtrafikdefinitioner. Detta innebär att en elcykeln med en effekt på t.ex. 500 Watt räknas som Moped klass II. Dock så finns kravet att elmopeden i klass II då får gå i maximalt 25 km/h vilket alla elcyklar med elmotorer på 500 Watt överskrider.

För att få köra en elmoped i Moped klass II måste ska föraren ha ett förarbevis eller motsvarande. Dessutom måste hjälm användas. Den vanliga hemförsäkringen täcker inte vid stöld eller olycka med moped. En elcykel eller elmoped i klass II får inte ge krafttillskott vid hastigheter på 25 km/h eller mer.

Elcykel mer än 1000 Watt

Elcykel mer än 1000 Watt

De elcyklar som har en stor motor på 1000 Watt eller mer räknas som Moped Klass I. Även de elcyklar om har en motor på t.ex. 500 Watt och går snabbare än 25 km/h räknas som Moped klass I enligt Lagen om vägtrafikdefinitioner, 2001:559.

För elcyklar som definieras som klass I gäller att de ska ha en registreringsskylt och en trafikförsäkring. Dessutom måste föraren ha ett giltigt mopedkörkort som ha en mopedhjälm. En Elmoped klass I får ha 2, 3 eller 4-hjul och det finns även elmopedbilar fast då ska säkerhetsbälte användas.

Kit för elcyklar på 500 Watt

Det går också att köpa kit till elcykeln som byter ut elmotorn så att den blir på 500 Watt eller mer. Tänk på att om elcykeln har en effekt på över 250 Watt så blir den en elmoped, el-scooter eller en elmotorcykel, Dessa kit kan även monteras på vanliga cyklar men då behöver du köpa batteri och kontrollenhet dessutom.

l

Mer fakta om elcyklar

Du kan finna mycket mer intressant information och viktig fakta om elcyklar här men även kul och lustiga saker om elcyklarna.

Bästa butikerna för elcyklar

Det finns några butiker i Sverige som båda har korta leveranstider och stort utbud. Om ni köper er elcykel via nätet för att spara några tusenlappar är det rekommenderat att köpa från någon av nedanstående mycket seriösa elcykelhandlare.Meny - Elcykel
Till förstasidan på www.elcykel.netHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Elcykel 500WElcykel-KitTest elcykelNyheter